Lande fakta

Mozambique

Lokal tid Maputo
I tal:

Mozambique er en stat beliggende i det sydøstlige Afrika og opdagedes af Vasco da Gama i 1498. Portugal har siden oprettelse af handelsstationer og forter i 1500 tallet betegnet Mozambique som en provins af moderlandet. Hvilket var en af årsagerne til landet først fik sin uafhængighed i 1975.Mozambique har siden begyndelsen af 2000 tallet været inde i en periode med høj vækst. Økonomiske reformer har sammen med betydelige udenlandske støtteprogrammer (bl.a de Scandinaviske) medført at landet har oplevet en betydelig vækst med årlige rater på mellem 7% og 14%. Mozambique er dog fortsat et yderst fattigt land (ca. 90 % af befolkningen lever i ekstrem fattigdom). Der satses i udviklingen på landbruget (storscala), transport/infrastruktur og turisme.Mozambique blev uafhængig af Portugal i 1975 - Étparti regeringen FRELIMO førte efter  uafhængigheden en 20 årig lang borgerkrig med de Sydafrikanske og Rhodesisk støttede RENAMO.

555px Emblem Of Mozambique.Svg

I perioden med borgerkrig flygtede millioner til nabostaterne og landet kollapsede økonomisk og regeringspartiet var uden reel indflydelse uden for de urbane området.Fredsforhandlinger mellem FRELIMO & RENAMO medførte at en ny grundlov blev vedtaget i 1990. Denne dannede basis for flerpartistyre, frie valg og en markedsbaseret økonomi. Borgerkrigen sluttede i 1992.Danmark har siden 1975 sammen med de andre Scandinaviske lande været en betydelig faktor i udviklingen af landet.
 
Officielt navn: Republica de Moςambique
Nationalt motto: Intet, -flaget er det eneste i verden med våben
Hovedstad: Maputo. (tidl Lourenço Marques)
Klima: Savanne med en fugtig og tør årstid
Gsn. temperatur dag 25-30 grader C.
Regntid: er mellem november & april.
Befolkning: ca. 20 mio i forskellige etniske grupper.
Sprog: Portugisisk er det officielle sprog
Religion: 56% Kristne, 17% muslimer, resten andre religioner.
Elektricitet: 230/240 VAC, 50 Hz
Vægt og måleenheder: Metrisk
Møntfod: Metical (MZN))
BNP i alt mia. US $: 7,68
Vaccinationer
Ved rejse til Mozambique skal man få foretaget nyvaccination eller kontrol af eksisterende vaccinationen i god tid inden afrejse.

I følge Statens Serum Institut anbefales at der foretages følgende beskyttelse foranstaltninger ifm. rejser af 1-4 ugers varighed:
Ved arrangeret turistrejse med dags udflugter, foreslås beskyttelse mod følgende sygdomme:

Difteri og tetanus (stivkrampe) Alle rejsende bør være beskyttet mod difteri og tetanus.

Hepatitis A (smitsom leverbetændelse) Vaccination kan evt. kombineres med vaccine mod hepatitis B.

Malaria - der er risiko for malaria i hele landet året rundt.

Ved særlig risiko i form af:  Tæt kontakt med lokalbefolkning , Seksuel kontakt med lokalbefolkning kan beskyttelse mod følgende sygdomme være relevant:

Hepatitis B (seksuelt og stikoverført leverbetændelse) Vaccination kan evt. kombineres med vaccine mod hepatitis A.

10-15% af befolkningen er HIV smittede. Ubehandlet fører infektionen til sygdommen AIDS.

Tuberkulose. 300 per 100.000 indbyggere turberkulose tilfælde er estimeret for Mozambique.  Sygdommen smitter normalt kun ved tæt kontakt med en person, som hoster tuberkulosebakterien op fra lungerne. Vaccination kan overvejes til børn, yngre voksne og sundhedspersonale, som har længerevarende tæt kontakt til lokalbefolkningen.

Man skal være opmærksom på, at mange lande kræver vaccination mod gul feber, hvis man kommer fra et gul feber område, også selvom man kun har været i transit.

Ovenstående beskrivelse er uden ansvar for korrekthed i indhold eller aktualitet.

Man skal altid som rejsende kontrollere aktuelle sygdomsforekomster hos Statens Serum Institut eller egen læge.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------