Kilimanjaro

Trekking -Kilimanjaro

Kilimanjaro er næsten den ultimative trekking oplevelse. Mount Kilimanjaro står med sine ca. 5.895 meter som det højeste fritstående bjerg i verden. Du kan vælge 6 til 8 dage på bjerget og 3 dages safari efterfølgende. Luksus skræddersyede trekking rejser. Alt Inklusive. Afrejse efter aftale.

Trekking -Kilimanjaro. Tanzania

Trekking -Kilimanjaro. Tanzania

Mount Kilimanjaro Treks -med mulighed for Safari * * ___________________________________________________________

Mount Kilimanjaro i Tanzania er anerkendt som en af verdens største udendørs udfordringer og mange aktive har et stort ønske om bare en gang at give sig i kast med udfordringen. Flere opgiver allerede inden man får startet med opfattelsen af at det nok er for vanskeligt og at planlægningen er uoverskuelig. Det er synd for sådan behøver det ikke at være, da professionel assistance vil kunne fjerne de fleste af eventuelle bekymringer. Assistance til at træffe de nødvendig forberedelser inden opstigningen resulterer i at man til sidst står over for en af de mest betagende og næsten magiske naturoplevelser man kan opnå - solopgangen i næsten 6 km højde.

Kan alle trekke Mt. Kilimanjaro ?

Det korte svar er helt indlysende -NEJ !

Hvis du er meget meget ung eller latterligt gammel er det usandsynligt at du kan magte de udfordringer som bjerget repræsenterer. Tilsvarende hvis du er ekstrem overvægtig eller alvorligt handicappet må du nok se i øjnene at du kommer til at slette Kilimanjaro fra din ønskeliste.

Bortset herfra vil det absolut være muligt at bestige Mt. Kilimanjaro med succes for helt almindelige personer. Du behøver altså ikke at være en toptrimmet atlet eller være i besiddelse af specielle klatre teknikker eller erfaring, selv om en god form altid hjælper.

Børn fra 10 år og ældre medborgere i deres 60 eller 70 vil alt andet lige normalvis heller ikke have nogle problemer. 

Det eneste du behøver er beslutsomhed og vilje til at nå toppen -Uhuru Peak. 

Den reelle udfordring er højden og hastigheden hvormed du bevæger dig op ad bjerget. Med sine 5.895 meter er trekking Mt. Kilimanjaro klassificeret som trekking i ekstrem højde.  I de højder er kroppen følsom og sårbar over for AMS eller højdesyge. Du kan læse mere om AMS her.

Op til 50% af alle som bestiger Kili får AMS symptomer i mildere eller sværere grad. 

AMS har intet at gøre med alder, køn, dit trænings niveau og hvor fit du er mv.

Historie

Kilimanjaro er en stratovulkan men tre distinkte kegler: Kibo som er den højeste er sovende, Mawenzi (5.149 m) og Shiara den korteste (3.962 m). De to sidste er udslukte og inaktive. Uhuru Peak er den højeste top placeret på Kibos krater rand. Højden er målt til 5.895 meter.

S About The RoutesSelv om Kibo er sovende er der fortsat gasudslip fra krater bunden og adskillige forskydninger og nedstyrtninger er sket over tid. Området Westen Breach er skabt på den måde.

Der er usikkerhed om Kilimanjaro navnets oprindelse,  men oprindelsen skyldes sandsynligvis en forvanskning af lokalsprog til engelsk og blev i 1965 standardiseret til Kilimanjaro. Mange kalder i dag bjerget for Guds Sten (The Stone of God). Toppen som indtil Tanzanias selvstændighed hed Kaiser-Wilhelm-Spitze, blev i 1964 omdøbt til Uhuru Peak (Frihed).

Det første registrering af Kilimanjaro eksistens skete 1848 af Johannes Rebmann en missionær baseret i Mombassa (Kenya). Det første forsøg på at nå toppen blev foretaget af tyskeren Baron Karl Klaus von der Decken i 1861, men han nåede kun op i 2.500 meter grundet dårligt vejr.

I 1889 og de følgende år forsøgte Hans Meyer med forskellige partnere i flere omgange at nå toppen, og den 6 oktober nåede de Kibo krater kanten og kunne bekræfte at det for det første var en vulkan og for det andet at den var fyldt med is (dengang). 

Kili blev første besteget igen efter 20 år af M. Lange i 1906, senere i 1912 lykkedes det at nå toppen af Mawenzi.

Ruterne

Der er syv forskellige officielle ruter op ad bjerget. Lemosho, Machame, Marangu, Mweka, Rongai, Shira og Umbwe. Machame & Lemosho betegnes som de smukkeste med de største naturoplevelser. Rongai er den nemmeste og mindst sceneriske af camping ruterne. Marangu er også relativ nem a bestige, men denne rute er normalt meget befolket da op og nedstigningen følger de samme spor. 

Kili Treks

Illustrationen viser de forskellige ruters startpunkter og hvorledes de føres op over bjerget for til sidst at ende i 5.895 meter højde på Uhuru Peak.

Det anbefales at undersøge for det første at man er tilstrækkeligt udstyret og i god form, for det andet om der benyttes certificerede (KPAP) bærere til hjælpe med at bære en ting op på bjerget. Og for det tredje at der er tilstrækkelig trænet personale i nødsituationer.

Hvilken rute skal jeg vælge ?

Når man har besluttet sig for at trekke Mt. Kilimanjaro er et af de første og største ønsker næsten altid at man gerne vil have en rolig rute med stor sandsynlighed for at nå toppen. Det er næsten den hellige gral ifm. valg af rute. Beklageligvis er det sådan at ruter med høj succes rate også er de populæreste og de rolige ruter er netop mindre trafikerede pga. af en lavere succes rate eller fordi de er meget længere og dyrere.

Når man forsøger at balancere disse to modstridende overvejelser er det vor anbefaling at man fokuserer på succes raten . Dvs. spenderer lidt mere og vælger en længere rute med flere dage på sporet. Det er ærgerligt at spare sig til en 75 % succes !!! Det beskedne ekstra beløb vil være givet godt ud.

På hvilket tidspunkt af året er det bedst at bestige Kilimanjaro ?

Det er lidt ligesom at bestemme den bedste rute op ad bjerget. Beslutningen om hvornår rejsen skal foregå er et kompromis. Hvis det er sikkert at det er tørt og varmt er det ligeså sikkert at der er travlt og mange mennesker på bjerget.

Da Mount Kilimanjaro er tæt på ækvator er der meget små udsving i temperaturen året rundt, og hvis du sammenligner temperatur forskellene når du går op eller ned ad bjerget er udsvingene i de normale temperaturer ubetydelig. Det element som virkeligt skifter gennem årstiden er hvor meget det regner.

Man har i Tanzania to regntider "Short Rains" som falder i november-december og "Long Rains" som falder i perioden april-maj. Resten af året er det generelt tørt. Men de sidste mange år har regntids perioderne ikke været så klart opdelt som tidligere og det er jo ikke sådan at det i regntiden regner konstant selv om der kommer meget vand ned når det regner.

Det er heller ikke overraskende at de fleste ønsker at trekke Mt. Kilimanjaro når det er varmt og tørt, men det betyder jo desværre også at der kan være mange mennesker på bjerget. Vi forsøger at undgå dette ved at starte grupperne uden om week-ends hvor næsten halvdelen af treks starter. Så hvis du ikke har noget mod en "smule" regn vil treks uden for sæson perioderne være at anbefale da der er mindre trafik og alligevel mange tørre dage.

Mt. Kilimanjaro Klimaoversigt

Januar-Marts

April-Maj

Juni-Oktober

November-December

Cloud Icon Rain Icon Sun Icon Snow Icon

Tørt & roligt

Roligt men vådt

Varmt, tørt & travlt

Nogen regn & koldere

Hvis det er afgørende at det er tørt så benyt januar-marts eller juni til oktober. Men husk blot at næsten alle andre også ønsker at gøre det samme i nævnte perioder. Men hvis du syntes en smule regn kan være sjovt så benyt en af de andre perioder ikke kun fordi der er færre mennesker på Mt. Kilimanjaro men også for at der er en god chance for sne på toppen. December udvikler sig til at blive populært selvom det er meget koldt på toppen. Der er snedække på bjerget hele året men som det vises nedenfor er der mest sne fra november til maj. Illustrationen viser den gennemsnitlige snedybde på Mt. Kilimanjaro.

Snow Kilimanjaro

Gennemsnitlig snedybde

Hårde facts om Kilimanjaro

1. Ca. 25.000 mennesker trekker op ad bjerget årligt. Kun 2/3 når toppen Uhuru. Højdesyge er den hyppigste årsag til at man opgiver at nå toppen.
2. Sydafrikaneren Bernard Goosen har besteget bjerget 2 gange i sin rullestol.
3. Tanzanias regering har meddelt at man planter 4.8 mio oprindelige træer for at undgå erotion og for at beskytte vandressourcerne.
4. Bjergets snetop forsvinder hurtigt. Ca 80% af ismassen er forsvundet siden 1920. Man regner med at Kili er snefri inden for 20 år.
5. Den hurtigste opstigning gennemførtes i 2001 af Italieneren Bruno Brunod i tiden 5 timer 38 min.
6. Man finder næsten alle klimasystemer på bjerget. Opdyrket land, Regnskov, Hedeland, Moser, Alpin ørken og Arktisk top.
7. Den ældste der har besteget bjerget er den 87 årige franskmand Valtee Daniel.
8. Næsten alle klatrene som har nået toppen Uhuru Peak har noteret sine tanker i en lille bog som opbevares i en trææske på toppen.
9. Kili har 3 vulkan kegler, Mawenzi, Shira & Kibo. De to første er udslukte men Kibo er sovende. Sidste aktivitet blev noteret for 200 år siden. Sidste udbrud skete for 360.000 år siden.
10. Kilimanjaro er det højeste bjerg i Afrika og verdens højeste fritstående bjerg. Er rangeret som nr 4 i verden efter topografisk prominence (primærfaktor)

Sproget er engelsk & swahili. Møntfoden er Tanzanianske Shillings (TZS). Se veksel kursen og landefakta her.

----- | | -----

Mount Kilimanjaro. Trekking Rejser. Alt inklusive * *

* * Forplejning som helpension på bjerget. Hotel som BB

Rejserne kan forlænges eller sammensættes efter behov

Ret til ændringer forbeholdes


______________________________________ Klik på billederne i galleriet _______________________________________

Klik til forsiden

PawBestil tilbud
Kilimanjaro
Dscf0449
Barranco Wall On Kilimanjaro With Private Expeditions
Mount Kilimanjaro
Lemosho
Img 2728
Dscf0522
Dscf0510
Dscf0477
Dscf0459
Dscf0463
Dscf0434
Dscf0475
Dscf0458
Dscf0451
Pumpkin Soup   Copy
Dscf0436
Dscf0452
Dscf0455
Dscf0432