Kilimanjaro

Trekking -Kilimanjaro

Kilimanjaro er næsten den ultimative trekking oplevelse. Mount Kilimanjaro står med sine ca. 5.895 meter som det højeste fritstående bjerg i verden. Du kan vælge 6 til 8 dage på bjerget og 3 dages safari efterfølgende. Luksus skræddersyede trekking rejser. Alt Inklusive. Afrejse efter aftale.

Trekking -Kilimanjaro. Tanzania

Trekking -Kilimanjaro. Tanzania

_________________________ Helbred på Mount Kilimanjaro _________________________

Forbliv sund i højden

Der er som tommelfingerregel 6 områder man skal være opmærksomme på hvis man skal begå sig i højderne.

De sidste punkter er beskrevet herunder.

Bemærk venligst at efterfølgende information udelukkende stilles til disposition på orienterings niveau. Det er brugerens ansvar at indhente og uddybe relevant information og anbefalinger fra eksempelvis praktiserende læge inden rejsen påbegyndes.

425px Sign First Aid.Svg

Undgå dehydrering

Når man kommer op i højderne forøges risikoen for at blive dehydreret væsentligt. Det skyldes at det faldende lufttryk får dig til at trække vejret dybere og hurtigere, hvilket så igen forøger vandfordampningen fra kroppen.

Hvis du så samtidigt har større svedafgang som følge af at du anstrenger dig mere, forøges kroppens tab af vitale vand ressourcer. Symptomer på dehydrering kan være:

  • Forøget tørst
  • Tør mund, læber og næse
  • Hovedpine
  • Træthed og apati

Hvis du konstaterer at du ikke har drukket tilstrækkeligt og tror at du er dehydreret kan du bruge disse to simple tests:

Kontroller din urin. Har det farve som et strå betyder det at du har drukket tilfredsstillende. Hvis din urin er mørk farvet orange eller gult betyder at affaldsprodukterne er koncentreret og at du skal drikke mere også hvis du ikke føler tørst.

Løft forsigtigt huden på bagsiden af hånden og slip. Hvis huden ikke hurtigt indtager normal tilstand er du sandsynligvis dehydreret.

For at undgå dehydrering skal du indtage min. 3 liter væske om dagen også hvis du ikke føler dig tørstig. Dette er vitalt under hele trekket men det er dobbelt så vigtigt under længereværende stigninger som f.eks. på de sidste trækninger op til Uhuru Peak.

Du skal sikre at du er vel hydreret inden gennemførsel af de omtalte stigninger og du skal helst drikke 1/2 liter væske inden du starter. Du bliver forsynet med 2 liter vand som du kan hælde på din personlige vandflaske. Husk at flaskerne skal være godt isoleret i rygsækken for at undgå at vandet fryser til. Det hjælper at stikke flaskerne ned i et par tykke sokker eller at pakke dem ind i en fleese trøje. Husk at du skal drikke også på vej ned ad bjerget.

Sådan holder du temperaturen

1 P1080225

Alle bjerge generere deres egne vejrsystemer og vejrforholdene kan variere i betydelig grad fra dag til dag. Den ene dag finder du at det er næsten ulideligt varmt og den næste klatrer du i blæst, sne, slud eller regn. Brug et "lagdelt" system i din beklædning. Det er den bedste måde at sikre at du har den rette påklædning uanset vejrforholdene. 

Det er specielt vigtigt at du har passende varm, vand- og vindtæt, "åndbar" høj kvalitets beklædning når du trekker, da du og udstyret vil blive teste til det yderste. Temperaturer går langt under frysepunktet i 5000 meters højde og det er ikke ualmindeligt at opleve snestorme og stormvinde. Vi har fundet forskellige prisstærke modeller i trekking grej. Du kan læse mere om udstyret under fanen "Udstyr" eller ved at klikke her.

Undgå solskoldning

I store højder forstærkes solens påvirkning kraftigt, og selv på en overskyet dag kan du blive forbrændt. Og husk at solen stråler er stærkest mellem 10.00 - 14.00. 

Sådan undgår du solskoldningSunglass On Mountain 560

BrSki Glasses 330ug en solcreme med høj beskyttelses faktor (SPF 30+) specielt i hovedet, på næse og ører. Og brug høj faktor læbepromade. Påfør helst solcreme mm. mindst 30 minutter før du bevæger dig ud i solen.

Brug altid bredskygget hat som kan dække næse, ører og ansigt. Eksempelvis en safari hat eller i kulden en almindelig tophat, og benyt UV kategori 2-4 solbriller eller hvis du har et par gode ski briller går det også fint.

Spis godt

En af side effekterne ved trekking i højden er tab af appetit hvilket kan blive et reelt problem da man nemt forbrænder mere end 3000 kalorier om dagen og endnu mere på vejen op til toppen.

Det er kritisk for selv i det tilfælde hvor du ikke føler dig sulten skal du tilføre kroppen tilstrækkelig med kalorier for at have nok energi til at gennemføre dagens udfordringer.

Undersøgelser har vist at kulhydrater fordøjes nemmere i højden, så du skal spise godt med kulhydrater ved hvert måltid for at vedligeholde energi Chocolate Barsniveauet.

Inden du starter den sidste del af trekket mod Uhuru Peak får du et hurtigt let måltid og varmt at drikke. Så du skal sikre at du har godt med snacks indenfor rækkevidde så du kan få hurtig brændsel til kroppen på klatreturen. Gem dine snacks et sted hvor du kan holde dem tempereret så de ikke fryser, f.eks i lommer i fleese trøjen eller inderjakken.

Du skal også nøje overveje hvilke snacks du vælger inden du påbegynder ruten til toppen. Det bør være noget du godt kan lide. Vær opmærksom på at snacks med sirup eller tyggeplader har en tendens til at fryse i højder over 5000 meter, hvilket går dem uspiselige. Kiks med nødder, frø eller lækre snack med chokolade eller ren chokolade eller slik er nemmere at have med at gøre.

Hvordan undgår man højdesyge

Højdesyge (AMS = Acute Mountain Sickness) er alvorlig sygdoms tilstand som opstår hvis man bevæger sig for hurtigt op i højden og/eller udfører fysisk belastning i højden uden at være akklimatiseret.

Der kan være stor forskel på det enkelte individs højdetolerance, men en trænet person som ikke bevæger sig for hurtigt belaster ikke hjerte-kar systemet lige så meget som en utrænet person som udfører den samme handling. Der vil derfor være mindre risiko for at udvikle AMS for den person som er rimelig trænet. 

Selv personer som er i god form kan udvikle AMS hvis de bevæger sig i højde over 3.500 meter uden at benytte enkelte dage på at akklimatisere eller hvis de trekker for hurtigt. Man har i enkelte tilfælde set højdesyge opstå allerede i 2.800 meters højde, men alvorlige symptomer udvikler sig sjældent før man er over 3.600  meter. 

AMS skyldes ændringer i kroppen forårsaget af reduktion i lufttryk i højden (tyndere luft). I 5.500 meters højde er lufttrykket reduceret til 55% af det tryk som eksisterer ved havoverfladen og ved 6.000 meter er det nede på 49%. Virkningen af trykfaldet kan ses inden for tre områder:

  • Fald i ilt mætningen. Med mindre luft i hvert åndedrag man tager reduceres forsyningen af ilt tilsvarende. Ved en mindre reduktion af ilt mætning vil du føle dig åndeløs og træt. Større fald i ilt mætningen kan medføre en svækkelse af den psykiske normaltilstand og få en uheldig negativ virkning.

Herunder finder du en grafisk afbildning som viser den normale reduktionen af ilt mætningen som sker i højderne.

Oxygen Saturation Levels At AltitudeHvis din ilt mætning falder under de 80% betegnes dette som alvorligt. Hvis den falder under 75% vil du blive anmodet om at bevæge dig ned til en lavere højde.

  • Hjerneødem (Cytotoksisk hjerneødem; Cerebral oedema)

Cytotoksisk hjerneødem forårsages af iltmangel, hvorved hjernecellernes stofskifte hæmmes, og cellerne hæver pga. væskeophobning mellem kraniet og selve hjernen. Denne form er den hyppigst forekommende og kan opstå ved hjernekvæstelse, svigtende hjerte- og lungefunktion samt ved nedsat ilt indhold i luften (højdesyge, bjergsyge).

Symptomer vil i begyndelsen være let hovedpine og hvis det fortsætter desorientering og hallucinationer, koma og død. Udviklingen af hjerneødem kan være hurtig.

  • Akut Lungødem (Pulmonary oedema)

Lungeødem opstår ved at væske lækker fra kapillærerne i alveolevæggen fordi kapillærerne bliver utætte, uden at det skyldes højt tryk i blodårerne. Ikke kun højdesyge kan forårsage denne tilstand men også overdosering af medicin. Symptomerne minder om lungebetændelse.

Hvordan opdager man AMS

Det er en stor misforståelse hvis man tror at AMS opstår som følge af gradvis forværring af milde højdesyge symptomer så som åndenød og hovedpine. 

Pulse Oximeter

AMS er faktisk en pludselig og dramatisk udvikling af symptomer som påvirker individet så dette har vanskeligt ved at gå eller at på passe sig selv.

Vore guides vil overvåge dig nøje og foretage daglige helbreds check  så som pulsmåling, måling af ilt mætnings niveauer og vurdere din evne til at akklimatisere med hjælp af Lake Louise Scoring System. Målingerne sammenholdes med deres erfaring med hvordan man skal agere i højderne. Det er dit ansvar at rapportere korrekt om din helbreds situation hver dag ved checket. Du vil blive bedt om at underskrive den daglige score på din personlige helbreds rapport.

Symptomer på Højdesyge (Bjergsyge)

De mest almindelige højdesyge symptomer er:

Hovedpine. Men hovedpine kan også opstå som følge af dehydrering. Du skal huske at drikke mindst 3 liter væske om dagen for at undgå dehydrering

Hovedpine som opstår over 2.700 meter sammen med en eller flere af de følgende symptomer: Mistet appetit, kvalme, opkast, udmattelse, svaghed, svimmelhed, søvnløshed, kraftig snurren, stakåndethed, konstant forhøjet puls, virker søvnig eller apatisk, generel utilpashed, hævelser i hænder, fødder og ansigt.

Specielle Symptomer på High Altitude Cerebral Oedema (HACE)

Forvirring, ændring i adfærd, udmattelse, går som beruset, vanskeligt med at tale, opkast, hallucinationer, blindhed.

Specific symptoms på High Altitude Pulmonary Oedema (HAPE)

Du skal være opmærksom på at HAPE kan opstå uden andre tegn på AMS. De mest karakteristiske symptomer er:

Vanskelighed med at gå, ekstrem træthed, kvælnings fornemmelser eller trykken for brystet, brysthoste også med blod, gurglende lyd når vejret trækkes, Åndenød også i hvile, hurtig hjerterytme (90-100 bpm i hvile), feber og unaturlig sved afsondring, blågrå farve af læber og fingernegle.

Uanset hvilken type AMS du lider af er behandlingen den samme -omgående reduktion af højden med 1.000 meter  eller indtil symptomerne forsvinder.

Klienternes nedstignings protokol

Hvis vore guides er i tvivl om din helbredsmæssige tilstand og er af den opfattelse at en videre opstigning vil være farlig, vil de insistere på at du vender om og går ned udelukkende af sikkerhedsmæssige årsager og for at beskytte dig.

Før en sådan beslutning tages gennemføres følgende procedure:

Din ilt mætning måles, hvis den er lavere end 80% bliver du testet med 30 minutters interval i 2 timer. Hvis dit ilt mætnings niveau ikke kommer over 75% vil en omgående nedstigning blive påkrævet. Hvis niveauet stiger over 75% vil du få tilladelse til at fortsætte men du vil blive fulgt nøje. Hvis din tilstand forværres gennem opstigningen skal du omgående meddele dette til din guide og du må vende om med det samme.

Vurdering af din Lake Louise Score. Hvis denne er mellem 6-8 vil guiden sammenholde denne med dit ilt mætnings niveau din puls og din generelle helbredstilstand, for at vurdere om du kan fortsætte. Får du tilladelse til at fortsætte bliver du efterfølgende observeret tæt gennem opstigningen. Du har også selv ansvar for at rapportere hvis din egen tilstand forværres og ligeledes hvis guiden noterer en forværring medfører det at du skal vende om og begive dig ned ad bjerget. Viser Lake Louise Scoren værdier over 8 bliver du nødt til at vende om og gå ned ad bjerget med det samme.

Gode huskeregler til undgåelse af AMS

1. En god ting er at trekke højt og sove lavt. Når dagens trek er overstået og vi har fået indrettet dagens camp, opfordrer vi alle til foretage en kort gåtur til en lidt større højde og hvile sig der i ca. 30 minutter.

2. Intet hastværk. Sæt hastigheden ned og gå langsomt. Du skal søge at holde din vejrtrækning på et niveau så du er i stand til at gennemføre en samtale uden problemer. Hvis din vejrtrækning er for vanskelig -sæt hastigheden ned. Hvis du belaster dit hjerte og lunger for hårdt stiger risikoen for sygdom dramatisk. Woman Drinking In Mountains Xs 300x199

3. Drik, drik og drik og drik så lidt mere. Hvis din krop er ordentlig hydreret vil det være en styrke i akklimatiserings processen. Du kan simpelhen ikke drikke for meget. Du skal som minimum indtage 3 liter væske hver dag (også selv om du ikke føler dig tørstig). Hvis din urin er gullig drikker du ikke nok. Symptomer på dehydrering kan være de samme som HACE så det er meget vigtigt at indtage tilstrækkelig væske så man ikke er i tvivl om hvilke af de to sygdomme der er tale om.

4. Diamox. Der er udført meget research på diamox (du kan google emnet) som viser at det med rimelighed kan siges at for nogle vil det kunne hjælpe med til at undgå højdesyge. Vore lokale repræsentanter tager det selv når de bestiger Kilimanjaro. Det er dog receptpligtig medicin og nogle læger vil ikke udskrive recept på midlet.

Grunden skal se i enkelte sager hvor nogle personer havde fået den opfattelse at hvis de tog Diamox kunne de ignorere alvorlige symptomer med fatal konsekvens. Så hvis du tager Diamox og får symptomer alligevel, kan det skyldes at medicamentet ikke er effektivt i dit tilfælde og du skal vende om omgående.

Diamox er et forebyggende middel og skal tages inden turen starter IKKE når du først har fået symptomerne. Konsulter din egen læge for detaljeret information om anvendelse og indtagelse.

----- | | -----

Mount Kilimanjaro. Trekking Rejser. Alt inklusive * *

* * Helpension på bjerget. Morgenmad på Hotel 

Rejserne kan forlænges eller sammensættes efter behov

Ret til ændringer forbeholdes

_____________________________________________ Klik på billederne i galleriet _____________________________________________
  Klik til forsiden

PawBestil tilbud
Kilimanjaro
Dscf0449
Barranco Wall On Kilimanjaro With Private Expeditions
Mount Kilimanjaro
Lemosho
Img 2728
Dscf0522
Dscf0510
Dscf0477
Dscf0459
Dscf0463
Dscf0434
Dscf0475
Dscf0458
Dscf0451
Pumpkin Soup   Copy
Dscf0436
Dscf0452
Dscf0455
Dscf0432